Friday, January 1, 2016

New page of 2016


Long time no see. Sorry i was a bit busy for my finals. Alhamdulillah all went fine and pray for our success insyaAllah. Sem ni jela nak relax sikit because after this subjects banyak gila. Memang credit hours smpai 20+. Bertapa lah kau kat fakulti tu nanti ye. Takde nye sempat nak balik lepak kat bilik. Hmm sebenarnya seram jugak nak naik sem 2 nanti. Perubahan mendadak takut shocked je. Tak reti nak manage masa lagi. But you must do the best okay?

So, 2015 was a good year for me. I learnt a lot on how to be a strong person. Even my life in PASUM before actually quite worse but that was my best experience. Some important events during 2015 were :
- I finished successfully my foundation in PASUM and got pointer 3.5 above. 
- Got offer to USIM in bachelor of Arabic and communication
- Dapat jalan raya dengan geng sekolah zaman menengah rendah. Diorg jugak kawan sekolah rendah aku. Most of them.
- Celebrated my birthday with Shafarina even we've been separated away
- I got some presents from my beloved one
- Went to Terengganu for ziarah my dad's grave and did some throwback
Get chances to babysit Zaid sepanjang aku cuti nk masuk degree

Actually banyak lagi events yg banyak mengubah diri aku. Yang ajar aku macam-macam. Aku bersyukur dengan setiap hembusan nafas yg Kau berikan ya Allah. Finally, dapat jugak tiba ke umur 20 and no more teen life. Sebagai tanda u've to be more matured and jangan mudah sangat putus asa. Happy new year guys. Semoga amal kita seiring dengan pertambahan umur. Doakan saya dapat dekan untuk sem ini dan seterusnya. Serta dipermudahkan segalanya. Amin.

Adios.



My story not yours :) Thankyou !

Thursday, December 10, 2015

Turning point

5.00 am- Wake up and get bath
5.30 am- prepare for subuh
6.15- ready for school
7.00 am- arrive at class
7.15 am- gather at Centre Of Excellence for mathurat and speech
7.40 am- enter the class
2.30 pm- back to hostel for lunch and zuhur (i dont remember the exact time)
3.15 pm - Prep class
4.30 pm - back to hostel and free time
6.20 pm - Wajib ada at the DM
7.00 pm- prepare for maghrib
8.30 pm- prep class
10.30 pm- back to hostel and supper
11.00 pm - al mulk recitation at dorm
12.00 am- lights off
That was my routine for 2 years staying there. Nampak mcm boring, setiap hari lalui aktiviti yg sama. But i didnt feel boring at all. There were so many ruhaniah and jasmaniah activities that had been conducted. Walaupun mula-mula rasa homesick, takde kawan, takleh study, and so on but finally i did it successfully. Bohong lah cakap tak stress spnjang kat sana. Banyak sebenarnya pengalaman pahit manis yg telah dilalui. Hakikatnya itulah yg membina diri kita yg sekarang. Such a turning point for me and my friends to become a  better human. One more, rasa mcm masa kat sana sentiasa berkualiti. Takde masa yg terbuang mcm sekarang such as waste time on internet, smartphones, social medias and others. Hiburan kami whether beriadah, atau bersembang ilmiah antara dormates, atau dengar nasyid yg dipasang drpd bilik KP muahaha. Kira dulu bila dapat peluang dengar nasyid je pun dah rasa happy sangat. Rasa berharga sbb susah nak dapat. Then even bnyak sangat homework, tp sempat je siap. I mean mcm berkat masa yg ada tu. Yeah mmg pernah la kena denda sbb tak siap homework by Tcer Ila. Such a great memory i think sbb almost one class kena denda. Nasib tak kena koyak buku je haha. 
I agreed that 5 unique things in KISAS sangat memberi effect to us. 
Tarbiyah, Teachers, Friends, Biah Solehah, Ukhuwah

Tarbiyah diri yg mana time tu rasa manis sgt beribadat kpd Nya, tak payah nak paksa-paksa, semua berlumba nak buat baik. Subhanallah indahnya kalau dunia mcm tu. Teachers pulak sangat hebat dan dihormati. Setiap guru mempunyai ciri-ciri yg tersendiri. Like our second parents. Friends masyaAllah sangat bernilai. Memang tak jumpa dah yg sama bila keluar drpd bumi itu. Biah, kat usim ni pun kalau ikutkan mmg mewujudkan biah solehah but still cant beat Kisas. Sampaikan nak mintak tolong apa-apa ke sangat mudah. Semua volunteer je nk bg pertolongan. Semua jalankan tanggungjawab masing-masing. Dan ukhuwah antara pekerja, makcik DM, dll mesra sekali. Nak kata nya mmg ikutkan hati nak duduk situ je taknak keluar tp itu semua harapan. Takde yg kekal kt dunia ni.

Alhamdulillah aku berpeluang merasai semua nikmat itu. I am sharing all these because i want people to know the reality that happened there. Semoga semuanya kekal sehingga ke generasi akan datang. 

اللهم سلم تربية بأرضن الموقوفة وسلم بيأة صالحة هنا

Amin.

My story not yours :) Thankyou !

Tuesday, December 8, 2015

Lost in the oblivion

Semoga semuanya dalam jagaan Allah. Im sorry for all the post that ive been posted yg mana takde manfaat lgsg bg orang yg membacanya. Well, im also a human. Sangat mudah lupa dan alpa tujuan hidup di dunia ni. Lalai dgn dunia yg fana. Entah bila lah nak puas dgn keseronokan dunia. Susah nak bersyukur dgn nikmat yg ade. Suka merungut, bg peha nak betis. Hmm.
 
So tonight, i would like to emphasize our aim of living in this dunya. Bukan semata-mata hidup mcm binatang. Binatang pun hidup tapi takde matlamat. Kita ni ada akal, jd gunakanlah dgn sebaiknya. We're different. When we far from Allah, we'll feel lost. Lost in the oblivion. Unconsciously. What we need to do is repairing our relationship with Him. He is always be there for us. Dont lose hope. 

Every single thing that happen is under His permission. Nothing is useless. Kita kena pandang dgn pandangan hikmah, berserta dgn iman. Hati yg bersih akan dapat melihat setiap hikmah yg berlaku. Purify ur heart from maksiat and increase our ibadah. Let's strive towards the Jannah. We can do it. Sama-sama lah kita saling mengingatkan dan berpegang tangan menuju ke syurga Firdaus amin. Remind me when u see me lost. 

Salam sayang drpd hamba yg hina. 

My story not yours :) Thankyou !

Saturday, November 21, 2015

To Him i returned

Honestly i felt lost. Yesterday i was so happy to meet my bestfriend and i felt so calm being beside her. But after i returned, i felt lonely back. I feel like i want to bring you here. If and only if i can. But thats impossible. I wonder about what is my aim here? To study lughatul jannah, to be nearer to Him. But i need friends at least a friend together with me in this path. I know its still early for me to meet that kind of friend. Like you. But my prayer is always with you. Im glad to see you have a lot of friends there. Nice roomates, and everything looks well. Alhamdulillah. 

Please, pray for me semoga tabah melalui jalan ini. Jalan yg masih panjang. Even i know ur path is much harder than me. I know u can face it. When i feel lost, u're one of my spirit. Semoga dalam jagaan Allah. Dan semoga Allah berikan yg trbaik untuk kita. Amin. 


My story not yours :) Thankyou !

COPYRIGHT HAJAR HUMAIRA RAMLAN :)