Tuesday, May 12, 2015

Ujian hidup

Well, people will easily said "hidup kau senang lah, kaya, ade happy family, ade kerja and senang cerita ade segalanya lah. But do you know the real thing that happens? Hidup orang kita tak boleh senang-senang je nak judge. Maybe kita yg nampak mcm tu dari segi luaran. Tapi bila kita cakap mcm tu dgn dia, dlm hati dia menyimpan beribu rahsia. Tidakkah hatinya terguris? Allah itu Maha Adil. Setiap orang mempunyai ujian hidup masing-masing. 

Mungkin kita dapat anak-anak yg comel tapi suami yg kurang memahami. Mungkin kita dapat hidup mewah tapi semua ahli keluarga sibuk. Yes, ade juga yg kurang ujiannya di dunia ini. Tetapi apa yg telah Allah janjikan, dunia ini hanyalah penjara bg orang mukmin. Dan tempat yg abadi hanyalah di akhirat sana. Apa guna kita hidup di dunia dgn gembira jika di akhirat sebaliknya? Nauzubillahi min zalik. Aku rela hidup susah di dunia untuk mendapat ganjaran syurgaNya insyaAllah. 

Tambahan pula, Allah tidak akan membebani hambaNya dgn ujian yg tidak sanggup dipikulnya. Yakinlah bahawa setiap ujian yg kita hadapi kita mampu mengharunginya. You can do it :')


My story not yours :) Thankyou !

0 Critism (;:

Post a Comment

COPYRIGHT HAJAR HUMAIRA RAMLAN :)