Sunday, June 28, 2015

Sunyi.


I bet semua mesti pernah rasa kan. It's one of the feeling yg Allah kurniakan kpd hambaNya. But not all people will always feel it. Kalau tak tahu rasa sunyi, dia tidak akan menghargai rasa meriah bukan?

When i was in standard two if im not mistaken, aku pernah buat karangan, takdela karangan sangat pun just maybe my simple biodata. I wrote that "saya ada rumah, Rumah saya kat dalam hutan." My aunty yg jaga i masa kecik terbaca that writing and she laughed out aloud. MasyaAllah mana tak gelak nya, budak kecik tulis mcm tu. Sedangkan rumah aku ni takde la betul2 dalam hutan. Just dulu jalan ke rumah aku ni mcm lorong kecik je, tanah merah takde jalan tar lagi. Dan my house mmg dikelilingi dengan ladang getah. Name it beruk semua ade, nak kata mcm zoo pun boleh, lewls. So logik la kan budak darjah 2 tulis mcm tu hahaha. ok thats it.

Then aku ni dibesarkan dgn suasana sunyi kot. Well my brother n sister pergi sambung belajar and i accompanied my mum. So just two of us at home before. Idk mcm mana aku boleh survived hidup dalam kesunyian mcm tu. Kalau kawasan rumah aku ni perumahan tak kisah la kan. Ni jiran pun berapa kerat je. Kawan sebelah rumah hmm mmg takdelah. Ade sorang dua je kot. Tu pun sama ade lebih tua atau lg muda. Nasib diri kan. Redha. Starting from form 4 aku start tinggalkan kampung halaman. Actually itu adalah mujahadah terbesar gak lah sebab my mum tinggal sorang time tu. Cuz my sister pun habis belajar when i was in form 5 tengah tahun kot. Lama jugak la kan my mum keseorangan. She is very strong. Sedara mara kat Melaka ni memula ade la nenek i je belah my arwah abah. But since my grandpa passed away last two years, she moved to Seremban to stay with my Paklong. So kampung kat Klebang tu dah takde dah. Tinggal rumah pusaka je, sobsob. Banyak kenangan wooo. Sebenarnya my parents pindah Melaka pun sbb nak jaga nenek n atuk la, tp Allah Maha Merancang kan, my dad pergi dulu then my grandparents pun dah takde kat Melaka finally just left our family here. "Sebatang kara di sini". My mum selalu cakap mcm tu huhu. Bila raya, mcm orang takde kampung sbb kampung dedua dah tak asli. Merantau lah ke mana-mana huhu.

I think one of my spirit to achieve an excellent result during my SPM is my mum. The straight A's was not for me, but for her. She was so happy at that time. I wish i can flashback the memories. Tak sia-sia lah kan pengorbanan beliau for me. Alhamdulillah. There was one day at KISAS, time form 4, mcm mana i boleh cuai sangat tercicir my purse ke dalam jamban. Uhuks. Dalam purse tu ade ic semua lah and some money. I cried like crazy time tu seriously. Balqis lah jd tempat tadah ayaq mata ceq selepas aku balik je dorm huhu. Thankyou dear. Nak call pun dah petang sikit kot baru aku call sebab taknak call sambil nangis. Sedangkan small matter je tp entahlah bg aku kejadian tu akan menyusahkan my mum. Thats why nanges mcm apa. Bila kenangkan umi sorang kat rumah aku terus study betul2, taknak kecewakan umi. Nak kira berapa kali umi datang lawat pun ade la kurang 10 kali sepanjang dua tahun. Bukan dekat and aku faham. Kat um lagi la sekali je haha. #SisKuat

Dengan kehadiran Muhammad Zaid di sisi kami, kehidupan kami bertambah ceria. Syukur atas nikmatNya. Dia ibarat nyawa kami. Walaupun kadang2 penat melayan karenah dia, tp tgk muka dia je dah sejuk hati balik. Hope that i will get anak mcm dia jugak amin. Anak yg soleh insyaAllah. Bila Zaid balik kampung abi dia seminggu je pun mmg terasa lah kehilangan dia. Indeed. We always miss you Zaid <3

Okay tu je kot bebelan aku. Saje nak share apa makna kesunyian buat yg tak tahu. Hargailah keluarga anda. Salam ramadhan. Fii amanillah! 


P/s : First time update guna laptop. Okbai


My story not yours :) Thankyou !

0 Critism (;:

Post a Comment

COPYRIGHT HAJAR HUMAIRA RAMLAN :)