Tuesday, July 14, 2015

Is it raya?

Sebenarnya entry ini sudah dikarang sebanyak dua perenggan. Namun dgn izinNya by my fault semua nya hilang begitu sahaja dan saya sudah tidak ada mood untuk typenya semula. Harap maklum. As the result i'll straight to the point. 
I will beraya on raya pertama sahaja kot then raya kedua will going back home. Sebenarnya mmg dah plan nak ke Teluk Intan on raya kedua tp ada masalah sikit since my brother takde so umi je yg kena drive mmg penat lah kan. Saya pula belum menjadi driver yg bertauliah. My bro will celebrate his raya at Pakistan for this year. Setahun jugak lah dia merantau. Will be back insyaAllah this August. We miss him so much because he is our head of the family. Raya takde dia mmg tak ke mana lah kami. Last year my sister yg takde okay lagi lah sebab abg cik ada. Takpe sis redha :) Raya je kot apa ade hal? Asalkan family sendiri ade kan. Syukur! Tengok la kalau ade rezeki dapat la jumpa family belah my mum kalau deme buat gathering lagi. 

So yesterday ade la borak2 kt dapur dgn akak and umi pasal raya ni. Umi said, bila kawan2 ckgu tanya raya kat mana? Soalan yg paling susah nak jawab. Sebab masih blur lg. Every year mmg susah sikit nak tau raya kt mana. Plg kurang pun ziarah nenek belah abah jumpa paklong, maklang dan cucu cicit mereka tu jela. Makin lama raya makin tak terasa kemeriahannya. Semakin dewasa semakin mengerti apa itu raya. So aku pun tetiba selitkan ayat "kalau mcm tu Hajar nak cari orang Melaka jela senang. Raya pun dekat takyah pening2, yg penting bukan jiran sebelah rumah ah haha" And they agreed. Bukan apa senang sebab nak teman umi sorang2. Siapa lagi nak berkhidmat kalau bukan anak sendiri. Cheh cakap mcm dah ade calon je. Hmm ade lah kot org Melaka tu, you know who you are if you're reading this. I'll pray for the best. 

Okay sekian sahaja cerita hari raya pd tahun ni. Doakan kami tabah menempuh hari-hari mendatang. Wassalam. 

Dunia ini syurga bg org yg kufur, namun penjara bg org mukmin :')


My story not yours :) Thankyou !

0 Critism (;:

Post a Comment

COPYRIGHT HAJAR HUMAIRA RAMLAN :)