Wednesday, July 8, 2015

Working mum vs housewife mum


"Mother, she who can take the place of all others but whose place no one else can take"

Suatu tanggungjawab yg amat besar apabila sudah digelar seorang ibu. Pekerjaan yg paling susah dalam dunia i think. Bukan calang-calang orang dapat menjadi seorang ibu yg berjaya. That's why it needs a lot of practices before you become a mother. 

Back to the title above, i would like to discuss about working mother vs housewife mother. In my opinion, i prefer to be a housewife mother. Sebab aku dah dapat observe mcm mana jd seorang working mum, and to be a daughter of a working mum. Honestly, aku sangat cemburu dgn mereka yg mempunyai ibu yg bekerja sbg surirumah sepenuh masa. Jealous okay. Sebab apa? Okay let me tell you why. Some of the reasons are:

For me, kalau ibu as surirumah sepenuh masa ni lebih banyak masa nak pantau anak-anak. Lebih banyak masa nak luangkan masa dgn mereka. Lebih banyak masa nak masakkan masakan favourite each one of them, Setiap anak kekadang tu lain-lain citarasanya. Lebih banyak masa nak ajar mcm-mcm kat anak. Sebab takde komitmen lain sangat kan. It's different with working mum. Sometimes working mum ni bukannya taknak buat semua tu tapi masa mencemburui. Sampaikan ada kes tu yg pengasuh lagi kenal anak kita. Sangat sedih. Dan kemungkinan besar jgk selalu makan kat luar or beli makanan luar. Sebab balik kerja pun dah petang and then tak sempat nak masak. Yg penting working mum ni perlu sangat pandai mengurus masa. Need to do many things at the same time. She's working and she's a housewife too. Salute lah kan to the working mum. Dan housewife mum ni pun bukan senang okay. Kerja-kerja rumah bukan sikit, perlukan kesabaran jugak tu. In conclusion, hargai ibu-ibu anda semua :) Tak kisah la whether she's a working mum or housewife mum. She had done so many things for you. Jasa mereka tidak akan terbalas walau dengan apa pun. Syurga di bawah tapak kaki mereka !

That's all for today, let's try our best to find lailatul qadr :D Adios.

Footnote: Aku masih tak faham mcm mana dalam sesuatu organisasi yg melakukan amal kebajikan namun hubungan ikhtilat di dalamnya sangat longgar. Bercampur aktiviti lelaki perempuan, naik satu kereta dll. Can you imagine mcm mana nak fix masyarakat kat luar kalau dalam organisasi pun ade lubang? Just my opinion sorry. Tegur saya jika saya salah :)



My story not yours :) Thankyou !

0 Critism (;:

Post a Comment

COPYRIGHT HAJAR HUMAIRA RAMLAN :)