Wednesday, September 30, 2015

People

Assalamualaikum dan salam sejahtera. 

So today i would like to wrap up how my life is going on. My studies, my friends, my schedule and blabla. So far i still can adapt with the new situation and environment. Eventhough sometimes i feel down and homesick but i have to give spirit to myself. Kalau bukan diri sendiri siapa lagi bukan? Study okay je kot for now cuma kena rajin lah. Assignment and presentation tu benda common for all degree students. Buat proposal lah, powerpoint lah, folio lah, semua ada. Lain lecturer lain style dia and lain kerja yg diberi. Alhamdulillah i got nice lecturers yg mana aku tak rasa takut nak bertanya. 

Then it's about friends here. Especially my classmates lah. Sbb yg lain tu tak berapa kenal sgt kot. Yg aku perasan, it's quite different cara budak lepasan stam/stpm and lepasan tamhidi/matrik/asasi. First yg stam ni baru habis sekolah and it's their first time expose dgn dunia luar. So majority of them masih terbawa cara kat sekolah lama and that's not matured lah for me. For instance, dulu awak ketua murid kat sekolah, and for you it's very powerful, yela everyone must listen to your words kalau kt skola dulu. But now youre nobody here. You cant easily give instruction to ur friends. Pls react like uni student. We all have been grown up and can decide on our own. Were not kids anymore. Okay? Compare to bdk tamhidi/matrik and asasi la esp mmg dah terlebih expose dgn cara uni. So mmg tak culture shock sgt lah. But actually ramai je lepasan stam/stpm yg okay, im not pointing to everyone. 

Next, i found some type of people yg aku rasa dia orang jingga kot. Barang dia kalau boleh penuh satu bilik, tak banyak but messed up. Pstu mmg tak organise lah nk katanya. Bila berjumpa dgn org mcm aku ni, mmg aku rasa nk buang je semua brg yg bersepah tu. But i cant. And bila pinjam barang org tak brtanggungjawab nk pulangkan dgn betul. Setakat letak atas meja and end up hilang sbb aku tak perasan pun dia pulangkan. Oh man. Rasa geram tu mmg ade sbb dia buat tak bersalah je. Ok ni mmg ujian kan. Its okay. Mumarisah lil mustaqbal mungkin? 

Itu jela kot. Degree life ni kita kena manage masa bebetul and gunakan setiap peluang dgn bijak. Be matured! Youre already an adult. Jangan bergantung kat org sangat. Be independent. Notetomyself. Ok tata. 


My story not yours :) Thankyou !

0 Critism (;:

Post a Comment

COPYRIGHT HAJAR HUMAIRA RAMLAN :)