Tuesday, October 27, 2015

Teguran sbg muslimah

First and foremost, izinkan ana untuk berkata-kata meluahkan apa yg ana rasa. Kalau ikutkan nak je ana post dlm social media like instagram, facebook and so on. Tapi ana rasa ana tak mampu. Biarlah ana coretkan di sini sahaja dahulu. 

Well ana nk sentuh sedikit bab sebagai seorang muslimah pd masa kini. Since im studying at an islamic university so ana dikelilingi oleh insan2 yg drpd luaran seperti malaikat namun dalaman belum tentu lg. Termasuk diri ana. Dont judge a person by his/her clothes without looking into his/her attitude. It's cruel. Okay for me mmg lah pakai menutup aurat semua tu bagus. Tp ade la spesies yg luaran dah perfect semua tp akhlak tingtong. Sifat seorang perempuan pun ke laut. Balik bilik katil bersepah, meja bersepah, baju merata2, kasut tak susun, sampah berlonggok masyaAllah kalah dgn si jejaka. Hello awak tu muslimah okay so pls lah ubah sikit perangai. U bring an islamic image to the world. Cantik pd pakaian je tak cukup. Nnti mcm mana bila dah jd mak org kalau diri sendiri pun tak terurus. Sebenarnya fedup sikit lah dgn org2 jenis mcm ni. Nak tegur taktau mcm mana tp kalau dah melampau nnti haa nasib lah. 

Ok next, tak cukup kalau perfect luaran tp amal fardiyah semua ke laut. Mathurat tak baca, quran entah ke mana, dhuha tinggal tanpa sebab, apatah lg tahajud. Bangun mmg awal tp pergi mandi dulu rather than perform tahajud. N then habis waktu tahajud mcm tu je. Spesies ni pun aku tak faham. Dah bangun tp lgsg tkde niat nk tahajud. Lain la mcm aku nk bangun pun tak terbangun uhuks. Ok aku pun bukannya mrs perfect. Kalau mutabaah amal pincang, takyah berangan lah nk pimpin org lain. Pergi kem sana sini bg ceramah pungpang2 tp kosong. Takde effect pn pd penerima. Sebabnya pemberi pun slack. Itu perlukan muhasabah ye :) okay thats all. Mohon tiada yg amik hati dan sama2 lah kita berubah mnjadi lebih baik. Sekian. Fii amanillah. 



My story not yours :) Thankyou !

0 Critism (;:

Post a Comment

COPYRIGHT HAJAR HUMAIRA RAMLAN :)