Wednesday, October 7, 2015

The reality of my upcoming degree




So today i was shocked to see what are my upcoming subjects that i will take. "Double degree wehh." Bak kata kawan aku. Ya Allah serious tak sangka yg aku akan belajar pasal komunikasi sekali. It means that bukan fokus pada arabic je. Allahu Akbar. Bak kata Shafa pulak, "Mmg the chosen one je yg amik bahasa arab ni". Aku rasa ketaq lutut bila tengok credit hour aku yg banyak tu untuk sem akan datang. Dan terfikir latihan industri apa yg bakal kitorang lalui. Adakah ini jalan takdirku? Kau takboleh amik setengah jalan je Hajar. You must go on apa yg kau dah pilih. InsyaAllah Dia ada bersamamu. Always. Itulah bila niat nak senang je tak boleh. Mana ade benda senang dlm hidup ni weh. Nak taknak kau kena jugak be strong and bertahan. Bila teringat zaman susah payah kat PASUM dulu baru la tak terasa susah sangat pun zaman tu. Degree ni lagi mencabar. Banyak kerja independent, teamwork, presentation and program merata-rata. Whether kau boleh adapt atau tidak. Sentiasa tajdid niat lah dear. Niat untuk mendalami ilmuNya demi kebaikan ummah. At least for ur next generation soon. Anak mana yg tak bangga bila tgk mak dia berjaya and learn something in deen. Kita kena jadi role model yg baik untuk anak-anak, InsyaAllah you can ! Please do pray for me ;)

P/s: This is just the beginning. 


My story not yours :) Thankyou !

0 Critism (;:

Post a Comment

COPYRIGHT HAJAR HUMAIRA RAMLAN :)