Thursday, December 10, 2015

Turning point

5.00 am- Wake up and get bath
5.30 am- prepare for subuh
6.15- ready for school
7.00 am- arrive at class
7.15 am- gather at Centre Of Excellence for mathurat and speech
7.40 am- enter the class
2.30 pm- back to hostel for lunch and zuhur (i dont remember the exact time)
3.15 pm - Prep class
4.30 pm - back to hostel and free time
6.20 pm - Wajib ada at the DM
7.00 pm- prepare for maghrib
8.30 pm- prep class
10.30 pm- back to hostel and supper
11.00 pm - al mulk recitation at dorm
12.00 am- lights off
That was my routine for 2 years staying there. Nampak mcm boring, setiap hari lalui aktiviti yg sama. But i didnt feel boring at all. There were so many ruhaniah and jasmaniah activities that had been conducted. Walaupun mula-mula rasa homesick, takde kawan, takleh study, and so on but finally i did it successfully. Bohong lah cakap tak stress spnjang kat sana. Banyak sebenarnya pengalaman pahit manis yg telah dilalui. Hakikatnya itulah yg membina diri kita yg sekarang. Such a turning point for me and my friends to become a  better human. One more, rasa mcm masa kat sana sentiasa berkualiti. Takde masa yg terbuang mcm sekarang such as waste time on internet, smartphones, social medias and others. Hiburan kami whether beriadah, atau bersembang ilmiah antara dormates, atau dengar nasyid yg dipasang drpd bilik KP muahaha. Kira dulu bila dapat peluang dengar nasyid je pun dah rasa happy sangat. Rasa berharga sbb susah nak dapat. Then even bnyak sangat homework, tp sempat je siap. I mean mcm berkat masa yg ada tu. Yeah mmg pernah la kena denda sbb tak siap homework by Tcer Ila. Such a great memory i think sbb almost one class kena denda. Nasib tak kena koyak buku je haha. 
I agreed that 5 unique things in KISAS sangat memberi effect to us. 
Tarbiyah, Teachers, Friends, Biah Solehah, Ukhuwah

Tarbiyah diri yg mana time tu rasa manis sgt beribadat kpd Nya, tak payah nak paksa-paksa, semua berlumba nak buat baik. Subhanallah indahnya kalau dunia mcm tu. Teachers pulak sangat hebat dan dihormati. Setiap guru mempunyai ciri-ciri yg tersendiri. Like our second parents. Friends masyaAllah sangat bernilai. Memang tak jumpa dah yg sama bila keluar drpd bumi itu. Biah, kat usim ni pun kalau ikutkan mmg mewujudkan biah solehah but still cant beat Kisas. Sampaikan nak mintak tolong apa-apa ke sangat mudah. Semua volunteer je nk bg pertolongan. Semua jalankan tanggungjawab masing-masing. Dan ukhuwah antara pekerja, makcik DM, dll mesra sekali. Nak kata nya mmg ikutkan hati nak duduk situ je taknak keluar tp itu semua harapan. Takde yg kekal kt dunia ni.

Alhamdulillah aku berpeluang merasai semua nikmat itu. I am sharing all these because i want people to know the reality that happened there. Semoga semuanya kekal sehingga ke generasi akan datang. 

اللهم سلم تربية بأرضن الموقوفة وسلم بيأة صالحة هنا

Amin.

My story not yours :) Thankyou !

0 Critism (;:

Post a Comment

COPYRIGHT HAJAR HUMAIRA RAMLAN :)